Vroeger

Sinds eind 2007 is de papiermakerij van Marieke de Hoop weer actief.
Ooit begonnen als alternatief papiermaakster in 1984 in Werckplaets de Vuyst, Veghel, waar handgeschept kringlooppapier van oud papier werd gemaakt volgens het oude ambacht papier scheppen tot 1987. Origami en straattheater werden belangrijker en heeft haar over de hele wereld gebracht. Echter het ambacht papierscheppen nooit uit het oog verliezend.
In Japan in 1988 speciale workshops gevolgd voor het maken van het kozo papier, het meest bekende en kwalitatief beste handgeschepte papier ter wereld.

En nu:

stapeltjes uitgeknipt jpeg

Masterclasses PAPIERSCHEPPEN

Terug naar de Oorsprong

Speciaal voor de Crafts Council NL is deze masterclass ontwikkeld. We gaan terug naar de oorsprong van het papiermaken n China. 106 n. Chr. ontdekt en wereldkundig gemaakt door Tsai L’un. Fijn gemalen en geslagen textielvezels van lompen worden als grondstof gebruikt voor het papier. Een vel geschepte vezels uit het grote vat. De ambachtelijke handelingen van toen, zijn nog steeds de handelingen van nu om een handgeschept vel papier te kunnen maken. We gaan ook terug naar onze eigen oorsprong, naar onze eigen roots, herinneringen. De pulp die we in de masterclass gebruiken is gemaakt van de lompen van de cursisten. De hollander, papiermaalmachine, maalt de geknipte stukken natuurlijke textiel tot een fijne pulp. Hiervan scheppen we de maagdelijke vellen papier. Persoonlijk Papier. Papier met een verhaal.

 Brandnetels Bijten Niet

Vezels tegen het Licht

 Train de trainer: van Broek tot Boek

Marmeren in Kleur