2 april 2016

 

10.00 – 12.00 uur workshop M4H Papiermaken voor volwassenen en kinderen

14.00 – 16.00 uur Workshop Ebru en Marmeren door Yusuf Akkaya

12.00 – 17.00 uur openingstijden tentoonstelling Op Papier en Kunst Kafé met tussendoor rondleidingen door Marieke de Hoop door het Chefaro Pand de vroegere CHEmische FAbriek ROtterdam, de papierwerkplaats en een toelichting op de tentoonstelling.
De Papierderij van Leo Hoegen is er met zijn winkel met handgeschept papier van hemzelf, en van de projecten in de Filipijnen en Thailand die hij regelmatig bezoekt en zijn technische ondersteuning biedt.

Toegang: gratis

Reserveren van te voren gewenst en kan via een mail naar mariekepapier@gmail.com met de naam van de workshop

Iedere dag heeft een thema. 
vandaag staan de workshops in het teken van papier maken en marmeren.
Er zullen verschillende collega papiermakers en marmeraars aanwezig zijn.

2007-papier-scheppen-1_hr
papiermaken in natuurspeeltuin de Speeldernis (R’dam) met de natuur.

workshop M4H Papiermaken voor volwassenen en kinderen
door Marieke de Hoop van Papiermakerij de Hoop
een korte kennismakingscursus met de vele mogelijkheden om papier te maken van recycling van plantaardige vezels om ons heen: spijkerbroeken, linnen, katoen, bamboe, viscose, touw en het groente afval van de stadslandbouw.

 

1426404_10202441168980558_1166445379_nYusuf Akkaya

Workshop Ebru en Marmeren
door Yusuf Akkaya uit Arnhem
Yusuf is zijn marmer leven begonnen met Ebru, de turkse marmerkunst. Een bijzondere manier van marmeren die in Turkije rond 900 na Chr. is ontstaan. Nergens in de wereld zien we de esthetische combinatie van een afbeelding van o.a. een bloem met een marmer op de achtergrond. In Nederland  kennen we de marmertechniek die vooral door de boekbinders en later marmeraars is ontwikkeld.  Yusuf beheerst beide technieken en zoekt nu de grenzen van het marmeren, het spelen van kleur, verf, pigmenten op water.

 

 

Elsje Project

De tentoonstelling Op Papier is grotendeels gewijd aan de werken die zijn gemaakt en verzameld tijdens het Elsje Project dat Yusuf afgelopen jaar heeft gedraaid in Arnhem. Het project is een eerbetoon aan onze overleden vriendin en collega marmeraar Elsje van der Ploeg. Tijdens het project heeft Yusuf gewerkt met de ebru en sumi-nagashi marmertechniek. Een combinatie die hij samen met Elsje heeft ontwikkeld. De deelnemers aan de lessen, maar ook de vele vrienden die Elsje en Yusuf hebben gemaakt met hun Ebru-sumi techniek hebben werken ingestuurd voor de tentoonstelling.

voorkaft Liber Amicorum 22-2 klein

Boek: Liber Amicorum, in de voetsporen van Elsje.
schrijvers: Yusuf Akkaya en Marieke de Hoop
De tentoonstelling van het Elsje Project is een indrukwekkende collectie marmer en ebru werken geworden. Dat is een catalogus waard. Gaandeweg is dat idee ontwikkeld tot een Liber Amicorum, vriendenboek. Dit boek is tijdens de tentoonstelling in te zien en te koop voor € 15,-.
Signeren: op zaterdag en zondag zijn Yusuf, Marieke en andere deelnemers aan het project aanwezig om een ‘hand-tekening’ in het boek te zetten.