referenties

 

 

Marius van Koulil:

Zelf papier scheppen bij Marieke de Hoop

wp_20161112_002dehollanderheefttelangaangestaanwaardoordezeeprestenvanzichlatenspreken
de overwerkte hollander (papiermaalmachine).

 

Renske Mijnheer:

wat een fijne workshop was het. blij ook met de maaksels (schepsels..), had ze ’s avonds uitgepakt en hield ze even tegen het licht, wat een magie. hier wat foto’s (de steeltjes zijn van de brandnetels). Mijnheer Renske   http://mijnheerrenske.nl/

img_4753

Els Backhuis:

Papier maken van oude lapjes is leuk!

Door mijn levenslange passie voor textiel in echt alle opzichten kwam ik al surfend op de website van de Crafts Council. Daar zag ik de workshop ‘Papier maken van je oude jurk’, en meteen was ik geïnteresseerd. Want als ik die zakken vol restlapjes van genaaide kleding nog een leven zou kunnen geven ….

Zo gedaan en het resultaat is erg mooi. Papier scheppen bleek gelukkig geen moeilijke techniek om te leren en vervolgens kan je eindeloos veel variaties maken door verschillende grondstoffen, kleuren en toevoegingen.

Ik ben gaan stempelen en heb er ook mijn allereerste zeefdrukje op gedrukt.

Papier dat ik weer verder kan gebruiken totdat het echt vergaat. Als dat niet duurzaam is en vol van betekenis ….

foto-1-els

stempelen op handgeschept papier

Manon:

Samen met mijn dochter Lola (4 jaar) deed ik mee aan de workshop Liefdewerk, Nieuw Papier. Ik had verwacht dat het veel te moeilijk voor haar zou zijn, maar omdat ik geen oppas had, nam ik haar toch mee. Niets was minder waar: Lola luisterde heel geconcentreerd naar de instructie en maakte met precisie “haar schilderijen”. Hilarisch was het moment dat Lola de andere cursisten berispte: “wel opletten hè!!”, want die maakte er een gezellig potje van. Zelf was ik erg onder de indruk van alle kennis van Marieke. En al die potten en pannen, gevuld met allerlei mengsels die er later uit kwamen te zien als… papier: erg wonderlijk!

De workshop inspireerde me. Later heb ik samen met mijn klas (speciaal onderwijs) tijdens het praktijkvak tuinieren het hele proces van het papier maken van natuurvezels doorlopen. Geweldig vonden ze het!

Manon Nagelkerken

Liefdewerk, Nieuw Papier

Liefdewerk, Nieuw Papier

Laura:

Op mijn verlanglijstje stond al heel lang om te leren zelf papier te maken. Ik had er nooit zo bij stil gestaan waar papier van gemaakt wordt. Ik wist wel dat je het heel makkelijk zelf kunt maken van oud papier, maar mijn eigen kleding tot papier maken was nieuw.

Minstens 80% natuurlijk materiaal was de eis voor het kledingstuk. Ik koos mijn 100% groene linnen broek. De broek waar ik in de winkel verliefd op werd, maar die nooit helemaal lekker zat. Te groot, te ruw, te lang. En toch kon ik ‘m niet wegdoen. Het is fijn dat hij nu een nieuw leven in papier heeft gekregen en bij mij blijft in een andere gedaante. Grappige is dat zo weerbarstig hij was als broek, de pulp ook een eigen wil heeft bij het papier maken. Het papier is geschept en tot boek geworden. In de vriezer liggen nog zakjes overgebleven pulp. Te wachten tot ik ook daar papier van ga maken.

Marieke leerde me de basis van papierscheppen en liet me de mogelijkheden zien naast gewoon een ‘simpel papiertje’ maken. Heel inspirerend om met zo’n oud ambacht bezig te zijn!

Hartelijke groet, Laura Zwaneveld