The making of … het Handvest voor Compassie voor Rotterdam

Voorgeschiedenis:

Het Handvest voor Compassie wordt besproken in de gemeenteraad. In de week van 26 november 2015 wordt groen licht gegeven voor het idee dat burgemeester Aboutaleb het handvest voor de stad Rotterdam zal ondertekenen. Op 20 mei zal dat gebeuren in de laatste act van de opera Parsifal, tijdens de première van de Operadagen 2016.

Opdracht aan de papiermaker:

Tijdens de opening van de papierwerkplaats van papiermakerij de Hoop in het oude Chefaro Pand aan de Keileweg 8, wordt de opdracht gegeven om het papier te maken waarop het Handvest voor Compassie in Rotterdam gedrukt zal worden.

Zoektocht naar de juiste manier voor dit papier:

Wat is het Handvest voor Compassie? Hoe maak je daar het juiste papier voor? Met welke grondstoffen, met wie, wanneer? Wat komt er op te staan, hoe groot mag het worden?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

papier voor compassie, scheprand

Burgers betrekken bij het proces van papiermaken:

We gaan de stad in en vragen burgers om hun ideeën op te schrijven voor compassie in de stad. De reis gaat langs het Schrijfcafé, twee basisscholen (Valentijnschool en Van Oldenbarneveltschool),woonzorgcentrum De Schans en middelbare school Wolfert van Borselen In natuurvoedingswinkel An-dijvie staat een schrijfset klaar bij de koffietafel, stagiaires die werken bij Meesteren Foundation beschrijven hun ideeen en de kinderen op het kinderfeestje in de papiermakerij doen ook graag mee. Deze burgers schrijven en/of tekenen hun ideeën op het gekleurde handgeschepte papier van de papiermakerij.

12439366_961326780602310_4476663346606725368_n

Het maken van het papier:

Pulp maken: De teksten en tekeningen die op het handgeschepte papier zijn getekend/geschreven worden op kleur geselecteerd en verpulpt. Resten touw uit de touwfabriek van Schouten, aspergeschillen (pulp van de lente in papiermakerij de Hoop), snij-afval van drukker Faas Printmedia uit het pand en de pulp van de geschreven teksten en tekeningen worden allemaal klaargemaakt en gemixt.
Papiermaken: Op de dag van het papiermaken komt collega papiermaker Leo Hoegen helpen en samen met de stagiaires en vrijwilligers scheppen we 15 dikke A2 vellen, 25 dunne vellen A4 en 400 dikke vellen A6. Het duurt dan nog een kleine week voordat al het papier gedroogd en geperst is. Dan kan het naar de drukker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leo en Marieke scheppen het document

Het drukken van het handvest.

Drukker Wilco Lambrechts krijgt de tekst die door de gemeenteraad is goedgekeurd. Het handvest wordt gezeefdrukt. De kaarten met de tekst over Kompassie van MWAH worden in het Grafisch Atelier Minnigh via letterpress met een houtsnede gedrukt.

proef zeefdruk door Wilco
Wilco bekijkt zijn proefdruk

Handvest ondertekenen met speciale penneveer

De ondertekening als act tijdens de opera kan niet met een doodgewone pen gedaan worden. Dat moet een mooie pennestreek worden, het gebaar goed zichtbaar. Een prachtige witte ganzenveerpen is gedoneerd door Carla Scheepe-Belksma.

pen Carla ganzeveer
ganzeveerpen van Carla

Het handvest reisklaar maken.

Het handvest wordt ondertekend in de laatste acte van de Opera Parsifal op 20 mei in de middag, boven op het Groothandelsgebouw. Dat betekent voor het handvest dat het op reis moet gaan. Dat het beschermd moet worden tegen weer en wind, vieze vingers, water en andere ongelukken. Het betekent ook dat het er presenteerbaar uit moet zien. Het moet mee gaan in de decors van de Opera en tegelijkertijd goed beschermd blijven. Om het handvest met pen te kunnen laten reizen en op te laten treden heeft Hans van der Sluijs een veelzijdige lijst gemaakt die tijdens de opera als kist dient die open en dicht kan en later als lijst wordt opgehangen aan de muur.

het handvest reisklaar
Handvest reisklaar in de lijst.

Handvest voor Compassie is een Papier met een Verhaal.

Er is gekozen voor een niet-alledaagse uitvoering van het document dat is vervaardigd voor het Handvest. Het papier dat op deze ambachtelijke manier is gemaakt geeft de mogelijkheid om iedere stap in het proces met compassie uit te voeren. De hiervoor beschreven gang van zaken is niet van te voren uitgestippeld, maar gaandeweg in het proces van het papier maken ontstaan. Iedereen heeft stilgestaan bij het begrip Compassie. Iedereen die in de weken van het voorbereiden en maken in de buurt van de papiermakerij was heeft een bijdrage geleverd aan het papier. In het papier zitten de gedachten, ideeën, twijfels en hoop van de burgers van Rotterdam. Het papier spreekt al voor zich. Wanneer je het van dichtbij bekijkt, zie je verschillende kleuren verwerkt in het grote geheel. Dat zijn de grof vermalen snippers van de geschreven bijdragen van de burgers. Samen is het Eén. Eén verhaal, één wens, één hoop. Compassie in de Stad.

IMG_0458-300x225

Het handvest voor Compassie is gemaakt door:

De burgers van Rotterdam, Leo – De Papierderij, Wilco – Docent Grafiek aan de Willem de Kooning Academie, Erwin -MWAH, Carlo – Keilewerf, Carla – Eigen Wijze Woorden, Hans – Sluijs op Maat en Marieke – Papiermakerij de Hoop

Idee en uitvoering: Marieke de Hoop, www.papiermakerijdehoop.nl.