Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Basiscursus Papier Maken

12 november 2016 @ 10:00 - 17:00

€95

Papierworkshop kl kopie

Achtergrond info geschiedenis papier:

Papier maken we tegenwoordig vooral van bomen. Plantaardig materiaal. Voor de basiscursus gaan we terug naar het begin, 2.000 jaar geleden waar de Chinezen ontdekten dat je van de vezels van de visnetten een dun vel ….. papier …..kon maken. De visnetten werden van hennep gemaakt en de ontdekkingstocht voor het maken van papier van planten is toen gestart. Ieder land/klimaat heeft zijn eigen flora, dus ook eigen soorten papier. In Nederland hebben we  hennep, vlas, brandnetel, en via onze textiel- en touwimport ook katoen, bamboe, sisal, manilla(abaca), jute, kokos. Allemaal vezels waarvan papier gemaakt kan worden.

 

Inhoud cursus:

Pulp maken: Uitleg en daadwerkelijk maken van pulp met de hand, de blender en de papiermaalmachine (hollander). Het effect van de verschillende pulp maak technieken op het uiteindelijke papier. Alle pulpen worden voorbereidt door de papiermakerij. Het katoen wordt gemalen in de hollander,  houtpulp komt uit de papierindustrie en een seizoensgebonden plantenvezel zijn de basisingrediënten van de dag.

Papier maken: de verschillende manieren van papiermaken worden behandeld: het scheppen, het gieten en een vorm daartussenin. We kijken naar de vezels, hoe ze zich gedragen bij de verschillende technieken. We maken de vellen dun, transparant, dik, groot en klein.

Papier drogen: Met verschillende manieren voor het natpersen, drogen en gladpersen kunnen we zien welk effect het heeft op de vellen papier. Worden ze glad, blijven ze ruw, zitten er vouwen of plooien in, hoe kunnen ze in een vorm gedroogd worden?

Voor wie:
De basiscursus is te volgen voor iedereen die zich de techniek van het papiermaken eigen wil maken, de kennis wil opfrissen of zich verder verdiepen in de materie.
De basiscursus is nodig wanneer je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om de papierwerkplaats te huren voor eigen projecten. Voor de hobbyist, de student, en de kunstenaar/designer met een eigen papierproject.

Waarom een basiscursus:

Het principe van het papier maken is simpel en eenvoudig. Door bij de basis stil te staan, de juiste keuzes voor vezels te nemen en door zelf de pulp te maken, vergroot je je inzicht in het principe van pulp maken, vezels ver- en bewerken. De kwaliteit van je papier hangt daarvan af. Wanneer de basis bekend is, gaat er een wereld van papier open en zijn de mogelijkheden tot het maken en gebruiken van handgemaakt papier onuitputtelijk.

Voor meer informatie en opgeven voor deze cursus, schrijf een mail aan Marieke via mariekepapier@gmail.com


 

 

Gegevens

Datum:
12 november 2016
Tijd:
10:00 - 17:00
Kosten:
€95

Organisator

Papiermakerij de Hoop
Telefoon:
06 240601045
E-mail:
info@papiermakerijdehoop.nl
Bekijk de site van Organisator

Deze workshop is vol