Uit de krant 5-1-2019

newspaper article on PapierLab

5-1-2019

geschreven door Chantal Lindsen voor het AD

Marieke de Hoop heeft een missie: de wereld laten zien dat je papier ook kunt maken van onder andere aubergines en aspergeschillen. Dit doet de Rotterdamse duurzaamheidsstrijder in haar papierlab in De Kroon. 

De wijze waarop Marieke papier maakt, leer je niet zomaar. Daar gaat 35 jaar kennis en kunde aan vooraf. Haar liefde voor papier ontvouwt zich letterlijk tijdens het maken van origami kraanvogels voor Hiroshima. Marieke blikt terug: ,,In de jaren 80 liep ik mee met vredesmarsen. Ik was heel erg bezig met wat er in de wereld gebeurde.’’

De liefde voor deze eeuwenoude vouwkunst groeit uit tot een eigen papierfabriek waar ze handgeschept papier maakt. ,,Het spelen met water vond ik fantastisch,’’ blikt Marieke terug terwijl ze zich warmt aan een kop thee. Het is december en een tikkeltje fris in haar papierlab dat ze onlangs is begonnen in verzamelgebouw De Kroon. In haar lab omringt ze zich met stapels papier. Grotendeels door haar zelf gemaakt, anderzijds door cursisten.

Volgens Marieke komt het beste papier uit Japan. Het land waar ze tot twee keer toe naartoe vloog om er met haar origami kunsten straattheater te maken, maar ook om er alle schrijvers te spreken van de boeken die ze las over origami. ,,Ik stond in het Shinyuku park (Tokyo red.) te spelen voor jongeren met hanenkammen. Het straattheater was mijn bedankje aan de Japanners voor de kunst van origami. Later kwam ik erachter dat de oorsprong van origami in China ligt.’’ Met een grote glimlach: ,,Daar moet ik nog steeds een keer heen.’’

Met haar origami straattheater reist ze jarenlang de hele wereld over. ,,Ik werd verliefd op mijn geluidstechnicus. Met Colin heb ik kinderen gekregen.’’ Omdat hij in Rotterdam woont, verhuist Marieke van Veghel naar de Maasstad waar ze het papier even laat voor wat het is en aan de slag gaat als coördinator van de eerste stadse natuurspeeltuin van het land. Wanneer dit werk stopt, strijkt ze uitgeblust neer in haar volkstuin. ,,Ik had ondertussen ook een tweeling gekregen en nou ja, het was gewoon een heftige tijd. Ik was op.’’

Wat ze dan nog niet kan bevroeden, is dat juist hier in de tuin het zaadje wordt gepland voor het papierlab waar ze de wereld toont wat je met food waste kunt doen. Marieke pakt er een boek bij dat ze behoedzaam uit een lap stof haalt. De bladzijden zijn gevuld met zelfgemaakte stukjes papier. ,,Ik zat daar in de tuin en ineens kwam het in me op om van alles wat ik om me heen zag papier te maken. Ik gooide alles door m’n blender; prei, bamboe en bladeren. Ik heb echt de hele volkstuin gebruikt.’’

In de volkstuin valt alles op z’n plek. De drang om zich in te zetten voor een duurzamere levensstijl. Haar enorme bak aan kennis op het gebied van papier maken. En haar liefde voor de natuur. Het boek waar ze trots doorheen bladert, is haar levenswerk. ,,Kijk dit lijkt toch net Papyrus? Maar het is papier van aspergeschillen laag op laag gelegd

Papier van aspergeschillen blijkt een schot in de roos voor het overschot aan aspergeschillen waar boeren mee kampen in ons land. ,,Er zit veel cellulose in de schil. Varkens eten het niet, omdat ze het niet kunnen verteren. Voor boeren is het afval waar ze niks mee kunnen.’’ Marieke pakt er een rol papier bij. ,,Gemaakt van 65 procent asperges vermengt met de celstof van hout,’’ vertelt ze terwijl ze trots over de papierrol wrijft.

Met haar papiertechniek biedt ze niet alleen een oplossing voor food waste, maar ook een oplossing voor de groeiende vraag naar papier. ,,We willen van plastic af en verpakken steeds meer in papier.’’ En daar hoeven dus niet perse bomen voor te worden gekapt. Marieke pakt er een nieuwjaarskaart bij. De papieren kaart is gemaakt van de vezels uit spijkerbroeken, touwresten, oud papier en groente afval uit de kantine. Allemaal afkomstig uit verzamelgebouw De Kroon. De tekst ‘Maak je hard voor zacht’ is afkomstig van woordkunstenaar Mwah die ook sinds kort huisvest in De Kroon.

Marieke vertelt stralend: ,,Met alle makers hier kunnen we zoveel gave dingen voor elkaar krijgen. Zo gaat mijn buurman, Isaac Monté, ontwerper, van mijn papier van asperge lampenkappen maken. In het nieuwe jaar ga ik weer cursussen geven over handgeschept papier. Ik heb nog zo’n 10 jaar de tijd om mijn kennis over te dragen aan de nieuwe generatie. Daarna zit mijn werk erop,’’ sluit ze met een glimlach af.

Wie: Marieke de Hoop (58)

Wat: Papierlab Rotterdam

Waar: De Kroon, Schiemond 20-22 te Rotterdam

www.papiermakerijdehoop.nl