Natuurlijk papieren Schalen voor Dakpark

In Rotterdam-West is 4 jaar geleden het 1.200 meter lange Dakpark opgeleverd. Buurtbewoners in Delfshaven mogen een deel invullen op dit park en dat doen ze met veel enthousiasme. 14 april is de opening van het nieuwe seizoen met een buurtontbijt.

Speciaal voor het buurtontbijt hebben wij van de papiermakerij een workshop uitgevoerd in maart en april voor Couleur Locale Delfshaven. 8 deelnemers hebben in 3 lessen 12 schalen gemaakt voor deze ontbijttafel. Hufterproof hoeven ze nog net niet te zijn, maar wel functioneel en toch aantrekkelijk en natuurlijk…: circulair. Na jaren gebruik zouden ze op de compost kunnen.

Les 1: er zijn 3 technieken van schalen maken waaruit we kiezen welke voor ons het meest geschikt is om waterbestendige schalen te maken voor gebruik buiten. We maken een proefschaaltje met de papiermaché methode.

gedroogde schaal=hoed

Les 2: We hebben gekozen voor een karton ontwerp. Het karton maken we van pulp van reststromen uit de stad en plantenafval van het Dakpark. We gieten pulp in een bollenpelraam. Iedereen doet dat naar eigen smaak, bovenop kunnen we de mooie bladskeletten en bloemen, bladeren leggen als decoratie.

Het duurt een week om het karton the drogen.

 

cardboard making by hand

katpoes houdt oogje in het zeil

les 3: Het ontwerp van de schalen van karton komt uit Denemarken En lille film om papfabrikken. Carla (collega van stichting van Broek tot Boek) bracht ze als trofee van haar vakantie 2 jaar geleden naar de papiermakerij. We hebben er een circulaire variant van gemaakt. Karton van reststromen, rubber elastieken van lekke fietsbanden en stokjes van gebruikte Chinese eetstokjes.
Veel plezier bij het ontbijt op het Dakpark op 14 april.

papieren schalen voor buurtontbijt dakpark

handgemaakt karton voor Dakpark schalen

Vervolg: We gaan ze in Rotterdam in allerlei varianten maken. Je kunt aanschuiven bij workshops of er zelf één organiseren. We komen graag langs.

English:

Natural paper bowl for Dakpark, Rotterdam.

A 1.200 metre long Rooftoppark has been completed 4 years ago in Rotterdam-West (NL) and this year they will start the opening of the season with a breakfast for all inhabitants. The papermakery is asked to prepare special paper bowls for the tables. So 8 participants and 3 lessons later we have made them 12 natural paper bowls. Circulair. The paperslurry made from waste streams from the city, the elastic bands from old (flat) bicycle tyres and the little sticks from chopsticks. After years of use, the paperboard can be put in the compostbin.

Lesson 1: We looked at 3 methods of making the bowls. Using the papier-maché technique for a small bowl to have a first try. The bowls will be used outside mostly. As we have quite often damp weather in Rotterdam (close by the sea) they need to be water resistent. We call it: weatherproof.

Lesson 2: We choose to make the bowls from handmade paperboard. So, all slurry we could make is poured on our big screen (from the bulb industry). Each participant makes his/her own board. In the end the leafs, flowers and other decorations from the Dakpark is put on the surface. It takes a week to dry.

Lesson 3: The design of these bowls comes from Denmark. En lille film om papfabrikken:  Carla (my collegue from stichting van broek tot Boek) made it trophee on her holiday in Denmark and gave it to the papermakery, 2 years ago. We made the design completely circulair and created 12 variations.

Photo album on Papierlab

natural paper bowl

natuurlijk papier schalen

natuurlijk papier schaal

natuurlijk papier schaal