Onions and namecards

 

“Kunt u 320 naamkaarten maken die we na de conferentie direct kunnen composteren?” “Papier kun je altijd composteren, wanneer er geen drukinkt op zit!” was mijn reactie. Maar wie gaat er nu zijn zelfgeschepte naamkaart na de conferentie composteren?  De kaarten zijn gemaakt tijdens de SLOW papier maken workshop door de deelnemers. De pulp komt van grondstoffen uit de buurt. De basispulp is katoen en hennep, uit de touwfabriek in Krimpen a/d IJssel, de uienschillen uit de keuken van Marianne en de flora van het Geversduin (Castricum). Daar hebben we bijzondere pulpfabriekjes lopen. De vezels in de pulp zijn gras, kruiden uit het duin, schors van de struiken, kortom alles wat de boswachter ons heeft verboden om te plukken uit het duin. Bullshit papier is het eigenlijk geworden, maar wij noemen het Uienpapier, omdat de ui de eigenlijke kleur en het artistieke gedeelte bepaald van het papier. Wanneer je deelnemer bent  aan deze conferentie Climate KIC wens ik je heel veel plezier. Wat er overblijft is een naamkaart vol herinneringen en verhalen over klimaatneutraliteit,  circulaire economie op  handgeschept papier. Hoe rond zullen we dit verhaal gaan breien? De naamkaart is inmiddels een Collectors Item geworden. Het zijn stuk voor stuk Unica.
En ja, wanneer je deze kaart wilt composteren dan kan dat. De wormen houden van dit papier en deze inkt. Dan is dat cirkeltje ook rond.

papier van ui

Onion paper

“Can you make 320 namecards for our Conference on Climate Change, that we can compost the very next day?” “Sure, but we compost paper already when there’s not too much printing ink on it”, I mentioned. But who would want to compost his Name Card when it is made by hand by the organizers? We made the cards during the SLOW paper making workshop with the participants. The pulp comes from waste material from a rope factory close to Rotterdam, the onion comes out of the kitchen of Marianne and the fibre part of the flora from Geversduin (the area of dunes in North-Holland). We have some special pulp factories walking there. They eat everything the ranger forbids us to pluck. What you have in your hand is really bullshit paper, but we call it Onion Paper as the onion skin gives the reddish color to the paper and the artistical look. When you are a participant of the Climate KIC I wish you a very informative and inspiring conference. What will be left is a name card with a story about sustainabilty and circulair economy on handmade paper. How big shall we make our circle? Your name card is a Collectors Item already, as they are piece for piece unique.
And yes, if you want to compost the card…… have a go, the worms like this paper and ink. So that circle is closed then.

handmadepaper with onion

sustainable name cards